Начало форум

КЛУБ MAZDA - БЪЛГАРИЯ

www.mazdabg.com

Дата и час: 28 Мар 2024, 09:56

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Правила на форума


ПРАВИЛА НА КЛУБ MAZDA - БЪЛГАРИЯ!



Напиши нова тема Отговори на тема  [ 465 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2013, 23:11 
Offline
любител

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 20:37
Мнения: 6
Местоположение: Пловдив
skype: tunder11
Колеги понеже неможах да намеря раздел специално за CX-5 пиша тук.Горд собственик съм на това уникално возило но имам малко съмнения по него.Карам си го от 6 месеца и съм навил 13500км и искам да сравня разхода на гориво.CX-5 е 2.2 дизел 175к.с автомат на уникалните 420 nm а разхода на гориво не ми слиза под 8,7/-9.0 100 км смесено,това е без да я настъпваш нормално каране до 110 мах 120км.По каталог и дават 5.5 смесено дори и на 90км не гори толкова.Благодаря за отговорите предварително и извинявам се ако не е тука мястото за тази тема.


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2013, 10:01 
Offline
любител
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 21:22
Мнения: 44
Местоположение: София
Забрави за разхода по каталог - няма как да го постигнеш. 9 на 100 комбиниран за този двигател и това тегло според мен е ОК. Разбира се, всичко си зависи от това как се кара колата. Моите впечатления са от по-малкия дизел 150 к.с. / 380 nm. При градско каране на къси отсечки (1,5km) разхода е между 10 и 11. Оня ден карах София - Пловдив - София с темпомат на 140 km/h почти през цялото време и накрая ми даде 8,2 разход. Направи ми впечатление, че на няколко пъти двигателят минаваше в режим на регенерация на DPF филтъра и моментният разход скачаше двойно през това време. Също така забелязвам странния факт, че в града, колкото по-леко и плавно опитвам да карам, толкова разхода ми е по-висок. При по-осезаемо настъпване при потегляне и спокойнио каране после (до следващия светофар), разхода като че ли е по-малък. Може и да се лъжа, все още нямам достатъчно километри за добра преценка. Това ми е първата дизелова Мазда и тепърва свиквам :)


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2013, 11:21 
Offline
любител

Регистриран на: 29 Яну 2013, 10:59
Мнения: 11
Местоположение: sofia
И аз се заглеждам по тази кола ... И хем ми харесва, хем се колебая.
Никога не съм имал японски автомобил, карал съм 3 пасата, ауди и сааб - все германски или поне европейски.

Имам няколко общи въпроса и няколко свързани с автомобила.

Общите - как е сервиза на тази марка? Поне докато е в гаранция, ще трябва да я карам в официалния. Как са цените на частите и обслужването?
А после? Има ли адекватни алтернативи? И въобще - приемам като новобранец всякакви съвети :)

По отношение на колата:
Обсъжданата тук тема за разхода е готина - голямата хвалба на Мазда е че СХ5 била мноооого икономична! А май не е така? Ако ще харчи 10 - 11 литра дизел в града ... ми толкова харчи далече по-големия и мощен Туарег, а и още много други модели, т.е. това "предимство" май отпада? Вие всъщност защо избрахте тази кола?

Тествах 175 коньовия дизел с автомат. В града е ОК, но на магистрала има сериозни затруднения при набиране над 130-140. Конете изчезват някъде :) Така ли е и при вас? Освен това при скорости над 120 става шумна и добивам усещане за нестабилност ... На всички мои досегашни коли не съм имал никакво усещане за скоростта поне до 180 км/ч.

Тази модификация я продават с 19 цолови джанти, но тестовия модел беше преобут със зимни гуми 17 (и с тях колата беше наистина нестабилна в завой с по-висока скорост!). Как се държи с летните? Не са ли твърде ниско-профилни за уж високо проходим 4х4 автомобил?

Искат да ми продадат и вградената навигация, която е на ТомТом. Имате ли наблюдения, как се справя? Струва ли си?

И още въпроси ще имам, но ако искате да споделите с мен други важни неща - хвалби или предупреждение за слабости на модела - ще бъда много благодарен!
Че почти съм на път да си хвърля шапката и да купя колата :)


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2013, 11:40 
Offline
любител

Регистриран на: 29 Яну 2013, 10:59
Мнения: 11
Местоположение: sofia
Към колегата Mixy - тествах преди седмица новия Пасат Alltrack - 170 коня, дизел автомат 4х4, категорично по-тежка и по-голяма кола от маздата. И аз ходих до Пловдив и обратно, на магистралата съм карал на места с до 190 (все пак я тествах), общо навъртях около 350 км, от тях около 100 градско. Средния разход беше 8,4. Точно колкото на Маздата ви, само дето аз не съм карал икономично ...
Дали наистина СХ5 е икономична или е само маркетинг трик и голо твърдение?

Помагайте, ох :))) Съвсем се обърках, какво да избера.
Колебая се между маздата и пасата от теста, но и един Туарег, които тествах ми лежи на сърцето. Да, по-скъп е, но е по-голяма, по-луксозна и по-мощна кола. А и се оказа, че харчи малко повече от Маздата - градско 11 - 11,5.


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2013, 12:09 
Offline
любител

Регистриран на: 29 Яну 2013, 10:59
Мнения: 11
Местоположение: sofia
Към колегата Mixy отново един "тъп" въпрос - какво е "режим на регенерация на DPF филтъра"? И защо това нещо се включва няколко пъти за кратката отсечка София -Пловдив?


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2013, 15:39 
Offline
любител
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 21:22
Мнения: 44
Местоположение: София
Разходът е много зависим от стила на шофиране. Но и най-опитният водач не може да постигне разхода по каталог. Синтетичният тест е едно, а реалните условия на пътя са съвсем друго нещо.

През есента, когато я взех, първото ми шофиране беше от Люлин до Банкя и обратно. Маршрутът е горе-долу 40% градско / 60% извънградско. Тогава ми отчете 6.8 разход.
В момента я карам само в града, на много кратки разстояния, с включени доста консуматори и без Start-Stop. При тези условия и при моя стил на каране, 10 ми се струва нормален разход. Предишната ми кола (Mazda 3, 1.6 бензин) ми даваше също 10 на градско. През пролетта и лятото предполагам, че разходът ще ми падне. Но карането на къси отсечки на дизелов мотор просто не е ефективно.

Аз съм пристрастен и едва ли ще мога да ти дам обективен съвет, но все пак ето няколко думи. Предишната ми Мазда я карах 8 години, само в София. Навъртях 62000 км. Сменяни са само консумативи и не съм имал никакви проблеми. Много надежден автомобил. С изключение на ламарините - писах за това в темата за ръждата. Първите малки ръждиви точици се появиха на 7-мата година. По отношение на сегашната CX-5 засега нямам никакви забележки - напълно оправдава очакванията ми и се надявам това да се запази така и през следващите години. Има някои дреболии, които ме дразнят, но нищо съществено. Напр. алармата при заключване писка два пъти, а мигачите мигат веднъж. При отключване е обратното. Не знам кой умник го е измислил, но вече му свикнах :) Сравнението с Пасата е неуместно - той все пак е комби, докато CX-5 е истински crossover с 210mm клиренс (на VW e 165mm). Моята е с по-малкия двигател, но не бих казал, че й липсва мощност, дори напротив. Двигателят се разгръща много добре, няма усещане за слабост, освен може би при високите обороти, след 4500. Тогава въртящият момент спада и е време за превключване на по-висока предавка. Ако очакваш еластиност на 6-та при 140 км - има, но не е голяма и не се усеща така осезаемо, както при по-ниски скорости. Все пак това е автомобил с повишена проходимост. Той е по-виоск и центърът на тежеста е вдигнат - няма как да е суперстабилен в завои при висока скорост. Шумът от вятъра и аз го усетих. При предишната това го нямаше. Отдавам го на тъпата муцуна отпред, защото иначе двигателят е шумоизолиран доста добре. Навигацията на TomTom е много добра, но картата на България... има още доста да се желае. Моята карта е старата, отпреди една година и за София има доста грешки, но това е въпрос на ъпдейт. Цялата мултимедийна система е много добре интегрирана и не отстъпва на автомобили от по-висок клас. Е, не може да пуска клипчета и няма връзка с Интернет, но на кой му трябва това докато шофира?! Иначе като задвижване и возия, двигателят и авт. скоростна кутия са много добри. Окачването е по-твърдо, но това е нормало за по-високи и проходими коли. Още не съм изпробвал 4x4 задвужването, но предполагам, че и то ще се престави добре. Нека някой друг се изкаже за немските марки, защото моето пряко впечатление е от Опел Астра '98 и просто не може да става сравнение.


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2013, 17:18 
Offline
любител

Регистриран на: 29 Яну 2013, 10:59
Мнения: 11
Местоположение: sofia
Благодаря за отговора колега Mixi,

Наясно съм, че разходът в "лабораторни" условия никога не може да бъде като в реалния живот. И стилът на каране е важен, шофьор съм от 30 години :)
И все пак ... когато немските автомобили казват, че харчат 9 например, реалният разход е литър отгоре - т.е. 10 - разлика от 10-15% е абсолютно ОК и е очаквана. Мазда обаче твърди за разход в града от 6,4, а реално харчи 10 и нагоре - това си е разлика от 45% !!! Това вече не е разбираемо или е голословно твърдене на абсолютно неверни неща!

Да попитам и друго - какво е "режим на регенерация на DPF филтъра", за което говориш по-горе?
Мернах някъде из форума, че други имат проблеми с тази система?

Как е сервиза на тази марка? Поне докато е в гаранция, ще трябва да я карам в официалния. Как са цените на частите и обслужването?
А после? Има ли адекватни алтернативи? Мазда все пак не е от най-големите, нито по света нито в БГ...

И въобще - приемам като новобранец всякакви съвети :) Докато е време :)


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2013, 18:00 
Offline
любител
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 21:22
Мнения: 44
Местоположение: София
DPF филтърът (или Филтър за твърди частици на български) е компонент към всеки съвременен дизелов двигател с цел обиране на саждите от изгорелите газове. Когато в него се натрупат повече сажди, започва процес на регенерация (самопочистване). Това най-често става с повишаване на температурата във филтъра и изгаряне на саждите като процесът е напълно автоматичен и се контролира от компютъра в колата. Характерното при новия двигател на Мазда е, че не се добавя карбамид, а той е скъп консуматив. Естествено, повишава се и разходът на гориво. И тъй като аз карам 98% градско всеки ден в центъра по 1 - 1,5 км, моят разход е висок. Но той не бива да е критерий за избор при теб. Каквато и кола да карам, с моя стил на шофиране и отсечките по които карам, разходът ми ще е висок. 6,4 разход за градско е доста оптимистичен, но ако се кара на по-дълги разстояния в града, мисля, че 8 е напълно реалистично число за CX-5. С предишната Мазда пак имах разход 10 в града, но момчето което я кара в момента твърди, че му дава 7,5-8 градско, но в Монтана. А е една и съща кола, но различни хора я карат и различни отсечки изминават. Също така, на него му дава 6,5 изъвнградско, докато при мен "нормата" си беше около 8 :) От сервиза нямам оплаквания, но и колата не се е повреждала - само смяна на консумативи и дреболии от рода на изгорели крушки на късите след 3-тата година, спукани халогени (оправиха ги по каското), въртяща се (разлепена) топка на скоростния лост на 5-тата година, нова задна емблема (откраднаха ми я още на втория месец) и корекции по боята (извънгаранционни, пожелани от мен преди прехвърлянето на новия собственик). На 6-тата година оригиналният акумулатор сдаде багажа и си купих нов от фирма за акумулатори. Иначе оригиналните части не са никак евтини, но това вече важи за всеки нов автомобил.


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2013, 20:48 
Offline
любител
Автор на темата

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 20:37
Мнения: 6
Местоположение: Пловдив
skype: tunder11
здравеи те.Благодаря за отговорите.Аз лично избрах този автомобил понеже за мен е изключително красив сравнение с неговите конкуренти,за мен мотора е мощен понеже до преди тогава карах 2.0д 136к.с волво.също така откакто имаме mazda 6 2009 2.2д 186к.с презнавам че съм голям фен на марката.От гледна точка на консумативите преди 15 дена сменях-масло,филтар купе,климатик,горивен и маслен за всичко това с работата ми взеха 385лв с ддс .Което според мен е изклучително приемлива цена.А за DPF-а впръсква нафта в изпускателния колектор и се възпламенява вътре за да я изчисти това се случва когато я вкараш в 5000 оборота или когато покараш повечко километри .единственото което не ми хареса с нея е отпред на таблото пластмасата малко скърца но я вкарах в мазда и го уплатниха и се оправи,за което не си мина гаранционно и не дадах 1лев.Иначе моята е с 19 цола джанти през лятото и 17 през зимата защото няма смисъл да дадеш 850лв за бройка за 19 а и не мисля че ще върви толкова в снега.До колкото дали върви в снега до сега кадето съм бил с него не ме е уставил никаде и все повече да ме изненадва с поведението си през зимата.Това от мен ако имате повече въпроси ще съм изключително радостен да ви отговоря.А за колегата с туарега неможе да се сравнява с него нито по вървене нито по мекота на возене макар че CX5 е уникалко комфортна и широка.


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2013, 11:00 
Offline
любител
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 21:22
Мнения: 44
Местоположение: София
Аз също си мисля, че Туарега е от съвсем друг клас и не може да се сравнява с CX-5, а по-скоро с CX-9. Японците са насочили CX-5 в класа на Tiguan и Kuga (компактни SUV-ове и Crossover-и) и лично аз смятам, че ги бие по почти всички показатели. Това, което Tiguan-a има в повече е активното окачване, но при дизеловия двигател Мазда просто го превъзхожда в пъти, признават го дори и от фирменото им списание :)


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2013, 22:45 
Offline
любител
Автор на темата

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 20:37
Мнения: 6
Местоположение: Пловдив
skype: tunder11
Еми колеги точно като излезна CX-5 излезна статия и с Autobild и казаха че е най-добро в своя сегмент компактено SUV.Според списанието е по-добро от Evoge,Quashkai,Sportage,и още един ама немога да се сетя.Така че просто малкото джипче е уникално като комфорт,едно от нещата което най-много харесвам е озвучението BOSE 9 говорителя свири уникално.Ако искате сравнете музиката със други коли да откриете разликата.


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 01:04 
Offline
любител

Регистриран на: 29 Яну 2013, 10:59
Мнения: 11
Местоположение: sofia
да, музиката му е добра! няма спор :)
просто никога не съм имал японска кола и се колебая ...
чисто нов, напудрен с екстри излиза около 75.000 ... което си е доста пара!
а някак си не блести, не е от колите подир които бихте се обърнали, седи някак малък, другите слабости свързани с карането му ги описах вече - дори 175-те коня са някакви понита, а не жребци ...
за тези пари могат да се купят и други автомобили дори и в по-висок клас ...
не е лоша колата, но се колебая здраво!


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 10:00 
Offline
фанатик
Аватар

Регистриран на: 30 Ное 2010, 00:11
Мнения: 1107
Местоположение: София
Ами колега като не ти е на сърце не купувай, наистина парите на са никак малко.
Относно заглеждането, нали знаеш всеки се заглежда по различни коли и жени :wink: , така че вземи си това по което ти се заглеждаш и се кефи.

Успех

П.П. Аз лично се залеждам по Х5 и Х6, които макар и на няколко години си струват парите.

_________________
Мазда 6, 2.0 бензин 147HP 2007- ex
Мазда 6, 2.5 бензин 170HP 2008- ex
Мазда 6, 2.2 дизел 150HP 2016 AWD manual transmition-ex
Skoda Superb дизел 190HP 2019 4x4


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 17:11 
Offline
любител
Автор на темата

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 20:37
Мнения: 6
Местоположение: Пловдив
skype: tunder11
Колега наистина 175к.с не са много за това SUV даже мога да кажа че ако обичаш да се изнасяш по-бързичко от ситуация са му малко :P Но 75хл лв не са малко пари наистина има доста хубави коли дори и джипове.Аз лично следваштата ми кола "ако ме предаде маздичката" бих се прял на едно отново японско творение Лехус но ще видим за сега очаквам Mazda shinari но ще я чакаме да излезе.Споменаха ми че ще излиза 2014 май месец Mazda CX-7 щяла много да прилича на X6 но ще видим :) Да не стане като 6-цата 2013 модел Shinari,Shinari а кво се оказа не е Shinari просто Mazda 6 :)


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 22:19 
Offline
любител
Автор на темата

Регистриран на: 12 Сеп 2012, 20:37
Мнения: 6
Местоположение: Пловдив
skype: tunder11
Еми щом в Мазда имат 800% над производствените им възможности има свръх търсене сигорно ще има защо.


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 11:36 
Offline
любител

Регистриран на: 06 Фев 2013, 10:43
Мнения: 27
Местоположение: Sofia
Понеже не виждам отделен раздел при моделите за CX5 (което си е срамота) ще питам тук.
Може ли някой от щастливците, сдобили се вече със своята CX5 да каже, колко месеца реално е отнело за да бъде доставена колата?

Към Mixy - Предполагам си карал и тестовия дизел със 175кс.? Забелязва ли се много голяма разлика в мощността му с твоите 150кс?


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 22:01 
Offline
любител
Аватар
2012 Mazda CX-7

Регистриран на: 02 Мар 2009, 14:42
Мнения: 64
Местоположение: Бургас
25 коня надали ще дадат такова отражение и според мен разликата в цената е неоправдана. На мен лично не ми хареса заради усещаното за "евтино" вътре в купето. Пласмасовия праг също ми стои някак неестествено. И возията не ме впечатли. Затова предпочетох СХ-7. По-тромава заради тежкото купе, с по-голям разход на гориво, но вътре ( а и отвън) е мнооооого класи нагоре. И това на същата цена като СХ 5. Всеки разбира се сам избира.

_________________
Hi guys!


Върнете се в началото
  Профил   Виж гаража на потребителя  
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2013, 23:29 
Offline
любител

Регистриран на: 29 Яну 2013, 10:59
Мнения: 11
Местоположение: sofia
Карах 175-те коня, описал съм ги по-горе. Как са 150 -те, не знам.
Хайде да го кажем направо - колицата не е лоша, само дето не си струва 75-те хиляди лева! Ако си падате по Тигуана например, Маздата е най-вероятно по-добрия Тигуан, само дето след 5 години ще има значително по-ниска остатъчна стойност. И въобще - всичко е прекрасно, само дето от Мазда не са уцелили цената за Европа. В Япония може и да е кола на годината, в Европа не е и ако не свалят цената сериозно - ще си останат екзотична марка с малко продадени автомобили, купени от заклети фенове на марката. Конкуренти са им Хонда, Тойота и Нисан, а те имат по-умерени цени за сходни коли. Мазда не може да се конкурира с немските машини, не защото е по-лоша технически, а защото е априори в друга лига :) А и за качеството можем да поговорим, дон корлеоне е прав - отвътре е прегледна и подредена, но евтина. Нищо не ти грабва окото. И радост от карането няма. А и икономичността, дето толкова я рекламират е май само недоказано рекламно твърдение.


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 10:09 
Offline
любител

Регистриран на: 06 Фев 2013, 10:43
Мнения: 27
Местоположение: Sofia
Благодаря за отговорите, макар че не вярвам, че двете нови мнения са към мен, понеже от въпроса ми би трябвало да се подразбира, че е към съфорумците, вече сдобили се с CX5 (и такива карали и двата дизела) :-)

@ don_korleone
CX7 наистина изглежда малко по-тежка във всеки смисъл, но да е много класи над 5-цата, не съм съгласен. Ясно е, че интериорът в CX5 не е като в БМВ, но не съм съгласен, че лъха на евтинийка. Все пак да не забравяме, че всеки който си купува японска кола, търси качество и надеждност и е наясно, че автомобилните интериори са ахилесовото сухожилие на почти всяка японска кола (супер изчанчените интериори просто не са им такъв приоритет - също както домовете на обикновените японци са сравнително скромни - въпрос на национална култура).

@ ohluffstar
От Мазда никога не са се стремяли да влизат в пряка конкурентна надпревара с Хонда, Тойота и Нисан. Просто производствените капацитети и на трите марки са несравнимо по-големи от тези на Мазда. Не че Мазда правят някакви иконични и супер екзотични коли в ограничено количество, просто не са шир употреба в смисъла, в който са тези три или немските например. Това за мен е по-скоро плюс. CX5 например се прави само във фабриката им в Хирошима, което е доста успокоително поне за мен. VW и BMW може и да ги правят в Германия, ама заводите затварят за рамазам байряма нали, ако ме разбираш, какво намеквам :-) А и цените на немските коли изглеждат по-изгодни само на пръв поглед - после установяваш, че в цената е включен само двигател, шаси и чистачки (последното не винаги)...


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 10:47 
Offline
любител
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 21:22
Мнения: 44
Местоположение: София
Понеже стана дума за качеството на материалите, личното ми впечатление е, че в CX-5 са на много добро ниво. Не знам кое точно им изглежда евтино на другите колеги и с какво сравняват. На мен напр. ми направи впечатление коженият волан - в CX-5 е с по-дебела и по-груба кожа отколкото на предишната ми кола (Мазда 3) където беше с перфорирана по-тънка и по-лъскава кожа. В 3-ката волана изглеждаше "луксозен" един вид, но се хлъзгаше в ръцете ми което сега не ми се случва, въпреки че воланът не е толкова "красив" и изглежда по-евтин. Е, ако започнем да правим сравнения с Ауди, БМВ, Мерцедес - няма смисъл, те просто са в друг клас. Между другото, новият ван на Дачия също има пиано-лак в купето, но това не го прави "премиум" :) За мен най-важното в интериора е да е издържлив и да не скърца. Засега нямам оплаквания, само времето ще покаже, но предишната ми Мазда на 8-мата си година возеше като нова - никакви скърцания, тракания и др. подобни. Единственият й проблем беше, че започна да се появява ръжда. Преди време, когато показаха първата CX-7 у нас, ми направи впечатление, че отвътре всичко изглежда много дървено и постно. Обясниха ми, че конкретният екземпляр е предназначен за Щатите, където най-важна е цената, а когато излязат европейските модели, интериорът ще е съвсем различен и доста по-пипнат. CX-7 е също много добър автомобил, по-просторен и може би в по-висок сегмент (все пак 7 е повече от 5 :)), но на мен просто не ми допада като дизайн.

@WhiskeyTangoFoxtrot: На тест-драйва карах бензиновия мотор. Няма място за сравнение по отношение на динамиката - дизелът просто е по-добрия двигател. Бензиновият започва да "дърпа" чак след 2500-3000 оборота. После вече няма проблеми и до 6000 оборота се усеща стабилен въртящ момент. Ограничителят му сработва чак при 6500 оборота, но няма смисъл да се напъва дотам. Дизелът има много по-голям диапазон на висок въртящ момент, няма турбо-дупка, но пък при високи обороти това усещане за ускорение бързо се губи. Все пак, чисто субективно, дизелът се държи много по-добре и като цяло работи по-хармонично. Имаш чувството, че на която и скорост да си, независимо от оборотите, при нарискане колата винаги ускорява. При бензиновия, първо трябва да го вкараш в обороти и да не падаш под 3500 оборота, което за мен си е спортно каране. Отново (чисто субективно) дизелът изглежда все едно ти дава сигурност и знаеш, че просто трябва да го настъпиш за да се изтреляш. Докато безниновия, за да изпревариш рязко, винаги сваляш една или две предавки за да знаеш, че вече имаш нужните обороти за добро ускорение. Малко дълго се получи, но досега съм карал само бензин (няколко различни марки) и впечатленията ми от дизела са само от CX-5. Личното ми мнение е, че по-големият дизел вероятно ще ти даде малко повече, за което обаче от Мазда искат твърде много пари отгоре. Моята CX-5 дойде за 5 месеца - толкова и ми бяха казали, че се чака при нов, търсен модел. Същото беше и когато взех тройката 2004 г.

P.S. Снощи четох в последния брой на AutoBild сравнителен тест на новата 6-ца комби с малкия дизел и още 4-5 други комбита. Мазда печели убедително, но в сравнението не участва VW :) Реалният тестов разход който са изкарали от AutoBild е 5,4/100 докато по каталог е 4,4/100 комбиниран при тегло на автомобила 1490 кг. Явно икономичността на новия дизел не е просто рекламен трик. Това, че аз със същия двигател и малко по-тежка кола, с моя начин на ползване на автомобила и с моя стил на шофиране не мога да постигна такава икономия е съвсем отделен въпрос :)


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 13:26 
Offline
любител

Регистриран на: 06 Фев 2013, 10:43
Мнения: 27
Местоположение: Sofia
Благодаря за изчерпателния отговор. Като цяло се потвърди съмнението ми - явно наистина ще се чака поне още 2 месеца, докато пристигне колата :-)
И явно тогава ще си отговоря сам и на втория въпрос - колко точно по-слаб е дизела със 150кс, спрямо 175-те коня, които тествах? В множество ревюта и тестове пишат, че разликата е пренебрежимо малка, което е причината и аз да избера 150к.с. (а също и по-ниските цена и шум :-), ако изобщо може да се говори за шум при този дизел :-) ).
Бензиновият изобщо не съм го и обмислял при моя избор. Показателно е че от Мазда очакват не повече от само 15% продажби на бензинови CX5.


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2013, 16:43 
Offline
любител
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 21:22
Мнения: 44
Местоположение: София
Още малко инфо: през уикенда ходих до Банско. Бях с жена ми и децата, колата беше натоварена и с пълен резервоар. Компютърът отчете 6,8/100 разход по маршрут център София - Банско - център София, при шофиране със спазване на ограниченията. На 6-та при 1500 об/мин. и скорост 80км/ч., моментният разход на равен участък ми беше 5,5/100. Мисля си, че не е зле за добре натоварена кола, въпреки, че е далеч от стойностите по каталог :)


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2013, 14:50 
Offline
любител

Регистриран на: 29 Яну 2013, 10:59
Мнения: 11
Местоположение: sofia
Да попитам - четох из чуждите форуми (най вече из немските), че хората масово долкадват няколко "детски болести" на този нов модел.
100% от притежателите на колата се оплакват от вибриращи външни огледала при скорост над 100 км/час до степен да не се вижда нищо ясно в тях. При някои, този дефект се наблюдавал дори и при ниски скорости.
Друго оплакване пак при 100% от притежателите, е вибриращият преден капак на колата. Според тях, Мазда Германия е намерила лечение на дефекта и се е наложило ново подлепяне на доколкото разбрах изолацията под капака на мотора.
За огледалата, за съжаление май още няма лек.
Други чести оплаквания са шум и скърцане от тавана на колата, от таблото, много лошо приемане от радиото (много шум, ниско качество на звука), проблеми със някои от асистиращите системи - грешни сигнали за ненапомпани гуми и други такива.

Бих помолил собствениците на СХ5 в България, да споделят техните наблюдения. Много ли е страшно положението? Оплакахте ли се в Мазда БГ и какво ви отговориха?


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2013, 13:57 
Offline
любител
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 21:22
Мнения: 44
Местоположение: София
Потвърждавам за вибриращите огледала и за радиото.

Не мога да кажа точно при каква скорост започват вибрациите, но ги има. При мен не са толкова осезаеми, че чак нищо да не се вижда, но определено дразнят.

Радиото също на моменти е дразнещо, но отново не до степен, че да ходя в сервиза. Ще изчакам до пролетта и тогава ще преценя.

За другите неща нямам оплаквания - всички системи и сензори засега ми работят нормално. Не съм усетил вибрации на предния капак. Единствено се усещат съвсем слаби шумове от средната конзола, когато си отпусна десния крак на нея, както и от щората на багажника при каране по паваж. За шума от вятъра при висока скорост споменах някъде по-горе.

Дано да няма по-сериозни изненади, защото колкото и проби да са правили в предсерийното производство, най-сериозният тест си е пускането в продажба :)


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2013, 11:20 
Offline
любител

Регистриран на: 29 Яну 2013, 10:59
Мнения: 11
Местоположение: sofia
Пак по форумите чета за един адски досаден (но и скъп) проблем при дизеловия мотор.

Без да съм специалист по двигатели разбрах, че като че ли при ежедневно каране на къси дистанции от по няколко км (което си е най-нормалното нещо на света при каране в града), се появява проблем с разреждане на маслото поради непълното изгаряне на ДПФ филтъра и попадане на гориво в маслото. За това трябвало да се следи непрекъснато нивото на маслото да не достига до някакъв маркирам максимум. Ако маслото се покачи - налага се смяна извън нормалния интервал от 15.000 км, иначе има опасност от сериозна повреда на мотора! Хората в Германия докладват, че се налага смяна на масло на 3500 - 4000 км. Това си е безумие!!! А безумие е и в 2013 година да ми се налага да меря маслото всеки ден! На предишните ми автомобили дори не съм знаел къде е пръчката за мерене! Мазда се оправдавала с късите дистанции на каране. Според мен и това е безумие! Дали ще карам 500 метра или 500 км на ден си е изцяло мой проблем и не смятам че нивото на техниката през 2013 година може да ми налага такива ограничения!

Та въпросът ми е - някой има ли такъв проблем? Звучи много сериозно за мен.
Моята кола ще се кара много градско и все на къси дистанции.

Друго питане - някой нещо прави ли в посока натискане на Мазда БГ за отстраняване на познатите дефекти - вибриращи огледала и капак, лошо качество на прием на радиото, скърцащи елементи в купето?


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2013, 22:44 
Offline
любител
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 21:22
Мнения: 44
Местоположение: София
Нали не мислиш, че всеки, който си е купил CX-5 задължително ще пише и споделя по форумите?

Аз също карам само градско, на къси разстояния. И аз не знам къде е пръчката за маслото. Знам само, че гаранцията е 150000 км или 5 години при спазване на редовните сервизни интервали и това ми стига.

Моят съвет към теб е: спри да четеш форуми, защото така никога няма да си купиш нов модел. Ако все пак си падаш по екзотиката на CX-5, изчакай още 2 години до фейслифта, за да си спокоен, че всички дефекти са отстранени.


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2013, 23:42 
Offline
фанатик
Аватар

Регистриран на: 30 Ное 2010, 00:11
Мнения: 1107
Местоположение: София
Според мен за градско и на къси дистанций е много по-подходящ бензинов агрегат.
Аз не съм имал проблем с бензиновите си мазди а пък минавам около 40-45хил на година.Относно разхода съм много доволен в нормални граници е, не знам колко е по каталог.

_________________
Мазда 6, 2.0 бензин 147HP 2007- ex
Мазда 6, 2.5 бензин 170HP 2008- ex
Мазда 6, 2.2 дизел 150HP 2016 AWD manual transmition-ex
Skoda Superb дизел 190HP 2019 4x4


Върнете се в началото
  Профил    
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2013, 12:40 
Offline
фанатик
Аватар
1995 Mazda 323F

Регистриран на: 31 Юли 2005, 15:16
Мнения: 6105
Местоположение: На село...
ohluffstar написа:
Колкото повече чета из форумите, толкова повече се плаша!
Нов автомобил, екзотичен производител, дефекти поради калпаво изпълнение, познати вече повече от година и никаква официална реакция, недомислици в уж революционно подобрения двигател, реален разход, далече от рекламирания ... и това за 75.000 лева, не за 30.000!
Звучи си страшно!

Хора, помагайте да взема решение :)

И защо тук няма повече пишещи? Само 2-3 коли ли са продадени в БГ?

Колега, моля те не си купувай МАЗДА! Така като гледам какво пишеш, просто ти се чудя на акъла, защо още пишеш тук, а не във форума на VW.
Вземи си VW и да ти е мирна главата, икономични, безпроблемни и с евтини части :wink:
А относно колегата Mixy и евтинеещият му волан на CX-5-цата... ами колега погледни, че и БМВ новите им волани са с тази "евтина" кожа :) Хем кожа хем евтина... да ти беше пластмасов да се оплачеш ами то...

_________________
ИзображениеИзображение


Последна промяна KoRn_Val на 24 Фев 2013, 19:49, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  Профил   Виж гаража на потребителя  
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2013, 16:06 
Offline
фанатик
Аватар
2014 Peugeot 505

Регистриран на: 14 Фев 2008, 20:44
Мнения: 9184
Кои модел на Таурег си пробвал.....V-10-313 които гори поне 20-25л на 100 за подръжка и чупливост да не говорим.Пълен смях.Другия R-5 си е мъртво роден за това купе.Има един 3.0тди които му струва дпф филтъра 2900лв в официалният сервиз но след като дадеш твоя...... :wink: Изобщо във техният Германски форум пишат много по страшни и на пръв поглед недопустими дефекти проявяващи се през първите им години.Винаги ще си остане ниското качество на Ауди.......

_________________
Мазда 323 f BG 1.6 1991 ex
Мазда 323 f BA 1.5 1995 ex
Мазда Premacy 1.8 2001 ex
Мазда 5 2.0 2006 ex
Мазда 6 GH 1.8 2009 ех
Мазда..?????


Върнете се в началото
  Профил   Виж гаража на потребителя  
 
 Заглавие: Re: Мазда CX-5
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2013, 23:32 
Offline
любител

Регистриран на: 29 Яну 2013, 10:59
Мнения: 11
Местоположение: sofia
колега KoRn_Val,

Чета, че си фанатик :) Това донякъде обяснява емоционалното ти включване.

Колата ми харесва! Затова пиша тук, надявайки се да чуя мнения на хора, които я имат.

А не твоето колега KoRn_Val, с кола от 95-та година (ако е вярно това в профила ти):) Бих искал да чуя как ще мислиш, когато смениш тази с нова, струваща поне 15-20 пъти повече от сегашната ти. Когато дойде време да похарчиш 70-80 хил. лева, които честно си изкарал и спестил след години труд. И дали ще си критичен тогава към онова, което получаваш насреща? И дали ще се съмняваш в рекламните листовки на производителите? И дали ще сравняваш и питаш, в желанието си да получиш най-доброто? И дали ще бъдеш мноооооого разочарован и сърдит, ако се окаже, че производителят или търговецът са си спестили някои познати им факти? Така, че моля те, не ме вини, мисля, че поведението ми е нормално :)

Оказва се обаче, че или много малко хора имат СХ5 или не пишат тук ... най-вероятно и двете твърдения са верни. Всъщност има само двама с реален опит и коли - Mixy и tund3r и аз им благодаря за написаното от тях.

По света обаче се пише доста... И хубаво и лошо за модела. Колата (така е с всеки нов модел на която и да е марка!) си има детски болести и ми се искаше да чуя, как се справят хората с тях в България. Надявах се и, че една такава дискусия ще бъде полезна за всички други бъдещи или настоящи собственици на СХ5.

Но като гледам форума ... тук се обсъждат активно само таралясници на по 15 години ... Моля собствениците им да не се засягат! Не искам никого да обидя, в БГ живеем и всеки се простира според чергата си.


Върнете се в началото
  Профил    
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 465 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 5 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
www.mazdabg.com
национален фен клуб