Здравейте колеги,
От доста време се каня да пусна тема за този безплатен софтуер.
Първо и най-важното, което искам да кажа е:
ВСЕКИ САМ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ЩЕТИТЕ ПО АВТОМОБИЛА, ДО КОИТО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ РАБОТАТА С ТОЗИ СОФТУЕР!!!Постепенно ще обновявам моя първи пост, а всеки желаещ може да сподели и своя опит в темата.
Това, което ще споделям ще се отнася за Mazda6 GG 2.0D RF7, 143к.с.
Като за начало -
ОФИЦИАЛНИЯ САЙТДостъпни за сваляне са версии за Windows, Andriod и iPhone -
ТУКЗа някои функции от Windows версията е необходим "Extended Licensing" за програмата.
Получава се безплатно след регистрация в сайта и важи три месеца -
ТУК е описано как става. Лесно е.
Една подробност - Android версия дава възможност само за четене и триене на грешки из модулите, и за следене на данни в реално време. Няма възможност за настройка, промяна или каквото и да е друго по параметрите на модулите. Има я безплатен и платен вариянт като платения дава възможност да се наблюдават много параметри едновременно.
Edit: В една от последните версии за мобилни устройства вече са достъпни и сервизни функции.
https://forum.mazdabg.com/viewtopic.php ... 60#p443934Програмата поддържа няколко типа адаптери за връзка с автомобила като най-популярен и достъпен като цена е ELM327. Изисква се ELM327 v1.3 минимум.
Внимавайте при избора на ELM, не всеки се свързва безпроблемно с FORScan. На някой от тях пише v2.1, но реално са със стари чипове. Има и такива за по $5, които вършат работа
Аз купих моя ELM през 2012 от български сайт. Тогава все още не бях открил безкрайния китайски пазар

Из форума има теми, в които се споменават работещи адаптери -
ЦЪК и други.
Към дата декември 2019 това е работеш с ForScan ELM327
https://s.click.aliexpress.com/e/pq3Qa3x2Да приемем, че вече си имате правилния адаптер /най-често с bluetooth връзка/ и сте инсталирали софтуера на компютъра или телефона.
За да свържете програмата с адаптера, първо трябва да сдвоите самия адаптер с телефона или компютъра като използвате bluetooth връзката.
Включвате адаптера в OBD буксата и пускате компютъра или телефона да търси нови bluetooth устройства. Обикновено след секунди се вижда адаптера и си го сдвоявате /понякога иска и парола обикновено 0000 или 1234/. Ако всичко е минало успешно трябва да виждате адаптера в листа със сдвоените устройства. При мен изглежда така -
Windows и
AndroidЗа да свържем програмата с адаптера първо трябва да "кажем" на програмата как да намери адаптера - в менюто с настройки трябва да изберем адаптера и начина на свързване
ВИДЕО. При Android пак посочваме типа връзка и адаптера -
ЦЪКВече сме готови за връзка. Даваме само на контакт или пък стартираме двигателя, пускаме програмата и би трябвало връзката да се осъществи /ако обърнахте внимание във видеото съм сложил отметка на "Auto Connect".
Това, което аз съм правил с програмата и все още колата работи е:
1. Наблюдавам данни в реално време - температура, налягане, напрежение, работи ли печката и много други.
2. Нулирам маслото след смяната му
3. Калибрирам инжектори
4. Промяна кодове на инжектори
5. Ръчна регенерация на DPF
6. Калибриране на ксенон фаровете
7. Reset на печката, че беше блокирала
8. Пренастройване на keyless системата /да се заключва сама като се отдалеча/
ВИДЕО - Старт програма, четене и триене на грешки, наблюдаване на данни в реално време. Вградил съм субтитри във видеото и ако не се виждат трябва да си ги включите. Моля да ме извините за качеството, но нямам опит с филмчетата
ВИДЕО - Нулиране на сервизен интервал след смяна на масло при Mazda6 GG 2.0D RF7, 143к.с. /вградени субтитри/
Ако не е нулиран този брояч, след около 18-19000км,а понякога и по-рано /зависи колко често автомобила изпада в режим на автоматична регенерация/ започва да мига лампа DPF. Много е грешно да се търси проблем във филтъра. Той си е наред. Това просто е предупреждение, че в следствие на регенерациите в маслото е проникнало повечко нафта и е време маслото да бъде сменено.
ВИДЕО - Калибриране инжектори. Това, което аз знам за
ТАКА изглеждащите инжектори DENSO вграждани в Mazda 6 2.0MZR-CD 143 к.с. /вероятно и много други/ е, че всяка дюза излиза от завода с гравиран на нея код изглеждащ
ТАКА. При
ИНЖЕКТОРИТЕ на BOSCH вграждани в Mazda 3 1.6 MZ-CD, кодовете изглеждат
ТАКА.
Този код се въвежда в компютъра. Така, че ако си смените инжектор или дори размените местата им, трябва и да се "каже" на компютъра кой инжектор с какъв код е. По този код компютъра на автомобила разбира какво е отклонението на инжектора от идеалната стойност. Естествено в процеса на експлоатация има износване на детайлите по инжекторите и отклонение от заводските данни и това налага от време на време да се калибрират, за да се впръсква точното количество гориво. Именно това прави тази процедура. Аз я правя при всяка смяна на маслото. За да се стартира процедурата са необходими няколко условия - загрял неподвижен автомобил. Случвало ми се е зимно време на топъл двигател да ми изписва съобщение, че горивото е студено /мисля, че трябва да е над 45градуса по Целзий/ и процедурата не се стартира. Желателно е по време на процедурата нищо да не смущава работата на двигателя. Аз изключвам всичко - радио, фарове, климатик, вентилация...
ВИДЕО - Ръчна регенерация DPF. Продължава около 30-40-50мин

Ако някой иска да я прекрати по-рано се натиска съединителя и се включва първа предавка докато спаднат оборотите. ВНИМАВАЙТЕ! При този режим става голяма жега около автомобила и под него. DPF-а поддържа около 650 градуса по Целзий. И изгорелите газове излизащи от ауспуха са много горещи. И двигателя доста загрява.
ВИДЕО - Промяна кодове на инжекторите. Клипа е за DENSO инжектори от двигател 2.0D 143к.с. Извършва се на неработещ двигател.
Според мен всеки common rail инжектор, който е преминал почистване или рециклиране, трябва да Ви бъде върнат от сервиза придружен от новия код за корекция, който да въведете в компютъра на автомобила. Ако някой "майстор" Ви каже, че инжектора е рециклиран или почистен и той не се нуждае от нов код за корекция, според мен това не е правилния "майстор". Просто няма как инжектора да бъде отново като от завода. То и в завода не успяват да сглобят еднакви инжектори и им се налага да кодират всеки

Ако греша, извинявам се на всеки, който съм обидил. Не съм диагностик или автомонтьор. Всичко, което знам е от любопитство и експерименти.
ВИДЕО - Активиране на автоматично заключване на автомобила при затваряне и на последната врата и отдалечаване. За автомобили с keyless система. За целта Ви е необходим Extended License и FORScan за Windows.