Начало форум

КЛУБ MAZDA - БЪЛГАРИЯ

www.mazdabg.com

Дата и час: 26 Сеп 2023, 15:03

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Правила на форума

ПРАВИЛА НА КЛУБ MAZDA - БЪЛГАРИЯ!

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2022, 12:04 
любител

Здравейте, момчета, момичета и фенове на марката МАЗДА.
Първо да се представя и да се извиня, ако съм пуснал темата на грешното място или, ако не съм намерил отговорите на мойте въпроси.
Приятно ми е аз съм Диян. От Бургас съм и от вчера съм собственик на Мазда Премаси 1840 куб. 74 киловата,101к.с., Март 2004год.
Хич ме няма с автомобилите и почти нищо не разбирам. Така,че ме извинете, ако писанията ми ви се сторят смешни или глупави :?
1-во : С Ангренажен ремък ли е или с Ангренажна верига " FP " мисля, че беше кода на мотора. ( както казах не разбирам, но ми се струва, че ако е с ангренажен ремък все ще има някъде някакъв капак. Като гледам като съм пред колата има отляво два ремъка, но са някакви отвън в нищото според мен). Ако е с Ангренажен ремък на колко хиляди трябва да го сменям пак и каква марка е за предпочитане.
2-ро : Какъв размер трябва да са гумите? В жабката намерих копие на немски талон и там пише зимни летни 185/65/14 Т , а колата е с 15 цолови джанти задните са 195/65/15 предна лява 185/60/15, предна дясна 185/65/15 . ( имат грайфер не изглеждат да са напукани, но са от 2015 год. И ще трябва да ги сменя, но не знам какви да търся.)
3-то : Нямам крик, ключ за гуми и кука за дърпане. ( крик лесна работа в лидъл има само незнам къде ще я вдигам щот като залегнал отдоло след като стана моя собственост видях, че не е само повърхностно ама така е като не разбирам. Какъв е размера на ключа за гумите и след като се сдобия с кука къде трябва да я навия отпред, ако се наложи да ме дърпат.
4-то : От шофьорската страна бутона на пасажерски стъкло не работи къде да търся проблема? (От пасажерската страна си работи)
5-то : Предния собственик я имал колата от Март месец тази година и ме съмнява, че не е правил абсолютно нищо, а уж имало още 5000км до смяна на маслото намерих бележка в колата, че е сменено 17.05.2020 год на 195300км, а сега по км е 211500км каза, че слагал 10 на 40. Какво масло да слагам и какво е препоръчително като марка за колата на рено съм виждал лепенка рено предпочита Елф, Пежо предпочита Тотал, та ми е интересно дали и Мазда не предпочита определена марка масло.

Е това са ми въпросите за момента със сигурност ще имам още много, но се надявам да не се сърдите .
Извинете ме още веднъж и лек ден от мен за сега :oops:

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2022, 07:24 
фанатик
Аватар

1- с ремък е колата, сменя се на 50-60000 км. или на 5 години, Контитех или Гейтс са за предпочитане.
2- 185/65/14 или 195/55/15 трябва да са гумите, в краен случай 185/60/15, но ги сменяй по най бързия начин, особено предните, докато не се е прецакал дифа с тези различни гуми. :wacko:
3- Крик и ключ можеш да си намериш и от форума, има търговци които продават на части такива коли, ето ти един примерно- https://forum.mazdabg.com/viewtopic.php?f=65&t=49500. Кука за теглене би трябвало да си имаш на предните греди на колата.
4- проблема може да е в ключа или в инсталацията, или в някоя букса, най добре при електричар иди.
5- Маздата не предпочита определена марка, а масло с точните спецификации, при теб те са 5W30 SJ/A1 или SJ/A3 по API/ACEA стандартите.
Че ще има още въпроси, ще има, като чета описанието за предния собственик, :D направо ти е продал таралеж май. :)

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2022, 20:45 
любител
Автор на темата

Много благодаря колега за отговорите.
За 1-ви въпрос : утре ще ми дадат отговор като цени и марка.
За 2-ри въпрос : Това го реших имах 2 по 2 в мазата или избата :D отпред сложихме 185/65/15 почти нови отзад сложихме 185/60/15 понеже гумаджиятя каза, че ако сложим отзад 185/65/15 ще опират в амортисьорите и като купувам гуми каза да взимам този размер 185/60/15. Казах му че са ме препоръчал 195/55/15 каза че 185/60/15 са много добре. По принцип му вярвам, но за момента ще са тези гуми, а като реша да купувам нови бих се замислил дали да са 185/60/15 или 195/55/15 проблем ли ще е, ако купя нови 4 185/60/15 ?
За 3-ти въпрос : Все още не е решен. Крик не съм търсил понеже праговете липсват :cry: размера на гайте разбрах, че е 19 ще хвърля гидорето вътре. Залегнал отпред видях че на двете греди има къде да се закачи въже, ако се наложи да ме дърпат, но ми се струва че няма да е добре за предната броня.
За 4-ти въпрос : И това не е решено още мисля за момента да го оставя и да се насоча към по наложените проблеми.
За 5-ти въпрос : Това е на половина решено по усмотрение на майстора поръчаме Репсол 10w / 40 , въздушен, маслен и филтър купе на стойност 99,70лв
Оказа се, че по данни от талона няма горивен филтър(та се чудя дали да не сложа от обикновените отпред) Та относно маслото майстора каза да сложим 10 на 40 понеже тези мотори много го горят да пробваме с него щом до сега е карана с такова
Ето идва и 6-ти въпрос : Ако има горивен филтър къде да го търся?
7- ми въпрос : Колата губи обороти и на бензин и на газ. Ходих на газаджия каза, че трябва да сменя бобини кабели и свещи дали ще е се оправи ако ги сменя или само ще си дам парите за проба грешка?
8-ми въпрос : Къде се намира филтър купе зад жабката ли е да си го сменя че в Петък чак ще сменяме масла и филтри, а за ремъци и ролки все още незнам кога.

Та това е от мен за днес, смених си чистачките, че нямаха пера взех някакви дето не били хубави тип банан като за начало, но са супер сравнение със старите шофьорска 55см, пасажерска 40см, задна 40 нямаха 35, но мисля че и 40 е ок. Стойноста им е 21лв по 7 лв бройката.
Имам още куп въпроси, но изключих в момента.зятова наздраве и до утре.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2022, 22:24 
фен
Аватар
1995 Mazda 323

Гледам че си от Бургас, мога да ти препоръчам сериозен тенекеджия (или поне преди 4-5 години беше сериозен :D )
Огнян Ставрев 0885167165, ул. Янко Комитов 15.

Хубаво е да събереш няколко оферти за тия прагове и да се огледа колата добре, може да се окаже че трябва да се кърпят още неща.

Аз като теб не гледах много много като купувах моята маздюха и в последствие ми се наложи да правя всичко тези интервенции -> https://forum.mazdabg.com/viewtopic.php?f=68&t=50888

За ремъците бих добавил и Optibelt като читава марка. 7 години ги продавах и на моята съм с такива. Сега работя съвсем друго нещо, така че не им правя умишлена реклама :D

Върнете се в началото
  Профил   Виж гаража на потребителя  

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2022, 14:15 
любител
Автор на темата

Благодаря колега. Първо искам да видя дали ще я бъде или няма да я бъде, ме почнаха да ми прави едни проблеми. По принцип съм тъп и упорит и много трудно се отказвам, ама ще видим този път как ще е.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2022, 22:06 
маниак
Аватар
2004 Mazda Premacy

"Осмотрение на майстора", щото той по наясно от инжИнерата :D

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2022, 03:44 
любител
Автор на темата

Добро утро отново! Е така де колега, ама майстора каза кабели, свещи, бобини и придърпването ще изчезне, а после ще търсим защо играят оборотите. На фона на опасения двигател 2-та кабела изглеждат нови и багажника намерих видимо използвани и във вторник като сменяхме гарнитурата на клапаните се вижда, че едната бобина е сменяна. Проверихме и свещите и те са сменени. Така, че незнам какво ще излезе, а съм записан чак края на месеца. Хайде успешен ден от мен.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2022, 13:42 
фен
Аватар
1995 Mazda 323

Провери ли дебелия маркуч от въздушния филтър към дросела дали е нацепен между гънките? Аз съм имал играещи обороти заради него

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2022, 19:46 
фанатик
Аватар
2014 Peugeot 505

Ако е нацепен ще свети чека. Почистете дебитомера.

Мазда 5 2.0 2006 ex
Мазда 6 GH 1.8 2009 ех
Мазда..?????

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2022, 21:01 
любител
Автор на темата

Благодаря за бързите отговори. Не не съм го разглеждал обстойно. Чека не ми свети утре ще го почистя да видя дали ще има ефект.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2022, 11:26 
любител
Автор на темата

Здравейте отново! Оцеляхме след бурята при нас, но на другия ден от един камион едно камъче ми направи точка на предното стъкло. Та така да дам отчет какво се случва с автомобила. Проверих старателно този гофриран маркуч няма никъде скъсано протрито нацепено или пукнато. Свалихме дебитомера да го почистим. Извадихме филтърната кутия точно до датчика имаше една пукнатина която по никакъв начин не би трябвало да оказва влияние, но за по сигурно е отремонтирахме. Стъклото и то вече е готово. Но проблема си оставя с прекъсването и предърпването.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2022, 17:36 
фанатик
Аватар
2014 Peugeot 505

Свещите дали са за този модел.

Мазда 5 2.0 2006 ex
Мазда 6 GH 1.8 2009 ех
Мазда..?????

Върнете се в началото

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2022, 21:19 
любител
Автор на темата

Нямам идея колега като ги гледахме дали са добре видях, че са NGK но не помня какви точно бяха в жабката има кутийка утре ще пиша какви са.

Върнете се в началото
  Профил    

МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2022, 20:56 
любител
Автор на темата

А, добър вечер и наздраве! :roll:
Все забравям да кажа с какви свещи е Маздичката .
" 2756 NGK BKR6E- 11"

Върнете се в началото
  Профил    

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа