От известно време в гаража се появи една MX-30 и пускам кратко резюме.
Това е третата Мазда, която купуваме (всички накуп в гаража в момента). Първо взехме на жена ми 3, аз заради нея си взех 6 (защото и досега нямаме ремонти по нея). Тройката стана на години и решихме да я сменим с електричка. Какво търсихме и тествахме - кола до 1-2 години, като вариантите бяха i3, Kona, Mini, близнаците е208/Corsa (исках и DS3 , ама не намерихме за тест), Zoe, MX-30, Leaf, 500e. id.3 беше над бюджета, въпреки, че в чужбина гледах една Cupra и ми хареса много. За разлика от id.3 вътре беше доста по-прилична.
Целта беше градска кола с малка батерия, като в нея да се возят две деца отзад. В крайна сметка почти взехме Fiat 500е – един приятел във Франция си продаваше неговото на 1 година и само 5000 км. Тествахме го, много ни хареса и вече се чудех как да го закарам до България, но се оказа летен пакет за Франция и Испания. Отделно нито една 500е няма термопомпа, така че отпадна като цяло този модел. Тези, които ги има в Spark са лесни за тестване, защото може да се вземе за повече време.
От всички тествани маздата беше най-качествена вътре, дори и в ниско оборудване и возеше най-добре. Единственият компромис (за нас) беше със задните врати. В крайна сметка откупихме такава от лизинг в България и сервизирана в Стар Моторс.
Плюсове:
- Целият интериор и оборудване. Колата е най-високото оборудване (Bose + sub), 360 градуса камера, шибидах, светъл салон, подгрев седалки и волан, термопомпа и пр.
- Може да се монтират греди. Ние ползваме багажници за велосипеди и ми е добре дошло.
- Много добро поведение на пътя – волана реагира много добре, резки движения и ускорения са много приятни. Спира също много добре. Вози по-меко от 6-цата ми. Единствено на легнали полицаи, задната част подскача повече ако се минат с голяма скорост.
- Сравнително ниска консумация на ток около 14 кw/h средна. Аз поне очаквах по-висока на базата на клипчета и ревюта. Като цяло не му отдавам голямо значение. На нощна тарифа 100 км излизат 2.24 лв при такъв разход. Ако беше 18 щеше да е 2.88 лв., никаква разлика. Отделно за зареждане през деня имаме фотоволтаици.
- Нормален размер гуми – колкото и странно да звучи, но някои от горните коли са с размер, като за мотор.
- Apple CarPlay/AA - това при Мazda от 2019 стандартно, но го включвам, защото не всички го имат. Мini например имаше само Аpple Car play.
- 5 звезди по NCAP. От всички коли изброени горе, само Kona имаше 5 звезди. Дачия Спринг например е с 1, а Зое с 0.
- Пътен просвет 18 см.
Минуси:
- Малка батерия. Слагам го, въпреки, че съвсем съзнателно търсехма такава, но има коли от този клас с по-голяма батерия.
- Бавно зареждане. Слагам го, като минус, въпреки, че не ме бърка. На бърза станция е 50 KW/h, има и значително по-бързи от гореизброените. Но ако се зарежда основно в домашни условия, няма никакво значение. Дори в контакт шоко да се включи, от 20 до 80% ще зареди за 6-7 часа.
- Висок коефициент на челно съпротивление, ама с такава форма няма как да е друго.
- Може би единственото нещо, което реално ме дразни, че ако не е стартирана колата и дигиталното табло не работи, тогава ако има отворена врата свети една малка иконка в ъгъла на таблото, която не казва коя е точно вратата. Ако мине 2-3 минути праща съобщение на телефона, но иначе вариантът е да се натисне Start бутона и вече си е нарисувано коя е вратата.
- Това си е лично за мен – на колите CX-30, MX-30, CX-60 имат разместени бутони Home/Audio/Nav/Favorites спрямо предишната генерация и аз непрекъснато натискам грешно.
- Няма резервна гума – това пак си е за мен, то вече рядко се слага. И 6-цата нямаше, но там поне си поръчах допълнително от Star Motors.
Разни други наблюдения:
Колата я кара жена ми, аз по-малко, основно вечер или уикендите. Взехме я за втора кола, но реално си я ползваме много често. Остава в гаража само на дълги пътувания или ако трябва да си натоваря нещо дълго и голямо от Икеа например

Мобилното приложение работи много прилично, но основно се ползва да се включва климатика 5-10 минути предварително. Има си графици за зареждане, кои дни, в колко часа, до колко % и пр.
Има и един много готин звук при ускорение и друг при намаляване – малко, като starfighers от Star Wars. Много е тих, не е натрапчив, но им се е получило удачно.
Лостът е малко странен (същия като в CX-60), но се свиква. Управлението на климатика също не ми допадаше, че е дигитално, но отстрани има и физически бутони, и като караш може тях да ги натискаш, без да се налага да гледаш. Тouch-a също е ок, големи са иконите и лесно се борави, но всек пак трябва да се погледне.
В общи линии това е.