Начало форум

КЛУБ MAZDA - БЪЛГАРИЯ

www.mazdabg.com

Дата и час: 30 Ное 2023, 16:01

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Правила на форума

Натиснете за да видите правилата

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: MX-30
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2023, 18:20 
фен
Аватар

От известно време в гаража се появи една MX-30 и пускам кратко резюме.

Това е третата Мазда, която купуваме (всички накуп в гаража в момента). Първо взехме на жена ми 3, аз заради нея си взех 6 (защото и досега нямаме ремонти по нея). Тройката стана на години и решихме да я сменим с електричка. Какво търсихме и тествахме - кола до 1-2 години, като вариантите бяха i3, Kona, Mini, близнаците е208/Corsa (исках и DS3 , ама не намерихме за тест), Zoe, MX-30, Leaf, 500e. id.3 беше над бюджета, въпреки, че в чужбина гледах една Cupra и ми хареса много. За разлика от id.3 вътре беше доста по-прилична.

Целта беше градска кола с малка батерия, като в нея да се возят две деца отзад. В крайна сметка почти взехме Fiat 500е – един приятел във Франция си продаваше неговото на 1 година и само 5000 км. Тествахме го, много ни хареса и вече се чудех как да го закарам до България, но се оказа летен пакет за Франция и Испания. Отделно нито една 500е няма термопомпа, така че отпадна като цяло този модел. Тези, които ги има в Spark са лесни за тестване, защото може да се вземе за повече време.

От всички тествани маздата беше най-качествена вътре, дори и в ниско оборудване и возеше най-добре. Единственият компромис (за нас) беше със задните врати. В крайна сметка откупихме такава от лизинг в България и сервизирана в Стар Моторс.

Плюсове:
- Целият интериор и оборудване. Колата е най-високото оборудване (Bose + sub), 360 градуса камера, шибидах, светъл салон, подгрев седалки и волан, термопомпа и пр.
- Може да се монтират греди. Ние ползваме багажници за велосипеди и ми е добре дошло.
- Много добро поведение на пътя – волана реагира много добре, резки движения и ускорения са много приятни. Спира също много добре. Вози по-меко от 6-цата ми. Единствено на легнали полицаи, задната част подскача повече ако се минат с голяма скорост.
- Сравнително ниска консумация на ток около 14 кw/h средна. Аз поне очаквах по-висока на базата на клипчета и ревюта. Като цяло не му отдавам голямо значение. На нощна тарифа 100 км излизат 2.24 лв при такъв разход. Ако беше 18 щеше да е 2.88 лв., никаква разлика. Отделно за зареждане през деня имаме фотоволтаици.
- Нормален размер гуми – колкото и странно да звучи, но някои от горните коли са с размер, като за мотор.
- Apple CarPlay/AA - това при Мazda от 2019 стандартно, но го включвам, защото не всички го имат. Мini например имаше само Аpple Car play.
- 5 звезди по NCAP. От всички коли изброени горе, само Kona имаше 5 звезди. Дачия Спринг например е с 1, а Зое с 0.
- Пътен просвет 18 см.

Минуси:
- Малка батерия. Слагам го, въпреки, че съвсем съзнателно търсехма такава, но има коли от този клас с по-голяма батерия.
- Бавно зареждане. Слагам го, като минус, въпреки, че не ме бърка. На бърза станция е 50 KW/h, има и значително по-бързи от гореизброените. Но ако се зарежда основно в домашни условия, няма никакво значение. Дори в контакт шоко да се включи, от 20 до 80% ще зареди за 6-7 часа.
- Висок коефициент на челно съпротивление, ама с такава форма няма как да е друго.
- Може би единственото нещо, което реално ме дразни, че ако не е стартирана колата и дигиталното табло не работи, тогава ако има отворена врата свети една малка иконка в ъгъла на таблото, която не казва коя е точно вратата. Ако мине 2-3 минути праща съобщение на телефона, но иначе вариантът е да се натисне Start бутона и вече си е нарисувано коя е вратата.
- Това си е лично за мен – на колите CX-30, MX-30, CX-60 имат разместени бутони Home/Audio/Nav/Favorites спрямо предишната генерация и аз непрекъснато натискам грешно.
- Няма резервна гума – това пак си е за мен, то вече рядко се слага. И 6-цата нямаше, но там поне си поръчах допълнително от Star Motors.

Разни други наблюдения:

Колата я кара жена ми, аз по-малко, основно вечер или уикендите. Взехме я за втора кола, но реално си я ползваме много често. Остава в гаража само на дълги пътувания или ако трябва да си натоваря нещо дълго и голямо от Икеа например :)

Мобилното приложение работи много прилично, но основно се ползва да се включва климатика 5-10 минути предварително. Има си графици за зареждане, кои дни, в колко часа, до колко % и пр.

Има и един много готин звук при ускорение и друг при намаляване – малко, като starfighers от Star Wars. Много е тих, не е натрапчив, но им се е получило удачно.

Лостът е малко странен (същия като в CX-60), но се свиква. Управлението на климатика също не ми допадаше, че е дигитално, но отстрани има и физически бутони, и като караш може тях да ги натискаш, без да се налага да гледаш. Тouch-a също е ок, големи са иконите и лесно се борави, но всек пак трябва да се погледне.

В общи линии това е.

Върнете се в началото
  Профил    

Заглавие: Re: MX-30
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2023, 19:04 
фен
Аватар

Аз съм с Honda E, която е със същия капацитет батерия (35.5кВч). Само не знам при Маздата дали това е използваемия, или той е по-малко заради резервите. Така че абсолютно те разбирам :)
Относно зареждането - за домашно ползване е достатъчно. Имай предвид, че Шуко поддържа до 16А, което са ти 3.5кВч някъде, което означава за 10 часа от 0 до 100%. Реално ще е по-малко, защото никога няма да я зареждаш от 0% и най-вероятно използваемият капацитет е по-малък (всъщност сега погледнах - 30кВч е използваемият). Хубавото на променливият ток е, че се зарежда с постоянна скорост и лесно можеш да си сметнеш колко време ти трябва. Станцията, която са ти дали с колата, най-вероятно е 8-10А и там зареждаш с 2-2.5кВч някъде най-много. Може да си вземеш такава, която е с регулиране на големината на тока и да зареждаш с 11кВч - т.е. нещо, което поддържа 16А трифазно ще ти е достатъчно.
Иначе колата изглежда много яко и ако не беше SUV, щях да избера нея пред Хондата. Спряха ме основно размерите и предното предаване.

PS: Информацията ми е от EV database

Върнете се в началото
  Профил    

Заглавие: Re: MX-30
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2023, 19:51 
фен
Аватар
Автор на темата

Хондата не стигна да я гледам, един-два пъти по улицата съм срещал, иначе я имаше в една автокъща също.

С тези огледала как се оправяш, струва ми се странно :)?

Станция още не съм взел, показаха ми една трифазна 22 kw, която динамично може да си избира източника (в моя случай фотоволтаиците или мрежата), но я няма на нашия пазар и се колебая. Специално на тази кола в безсмислено да се слага толкова мощна станция, защото ще я ползва наполовина едва, но идеята е с перспектива и за втора електричка.

Иначе до 0 не е падала, обикновено на 20% се закача на зарядното.

Sent from my OnePlus using Tapatalk

Върнете се в началото
  Профил    

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа