Здравейте,
от една седмица имам навигация на маздата и реших да направя едно ревю. Причината за това ревю е, че преминах през огромна "одисея" изпълнена с хиляди опасения и притеснения (все пак говориме за скъпа техника без тестване) и затова реших да направя това ревю за да улесня потребителите, които биха искали такъв тип навигация. Отделно, освен 2-3 клипа в интернет, няма подробни ревюта на навигацията. Надявам се, че ще бъда полезен!
Този модел Caska ( CA3641 ) е само за Мазда 6 преди фейслифта от 2010г. За колите след 2010 в момента се разработва нов модел ( CA3642 ), който е 8 инчов. Сигурно ще е на пазара догодина...
Принципно има много марки навигации (над 5), но "оригиналната" (с нея се продава заводски) е на Flyaudio. Аз лично предпочетох Caska (втората най-известна марка), защото е на по-добра цена при положение, че качеството е същото, а дори има повече екстри. Flyaudio е над 1000$, докато Caska се намира за 600-700$.
Стар Моторс продават Маздите с Caska навигация. Ще се опитам да бъда максимално подробен и изчерпателен

Ще се опитам да включа всички детайли. Няма да ви заливам със стотици редове, ще представя как се управлява, плюсове, минуси, другото ще видите от снимките и видео клиповете.
Приятно четене!

Технически спецификации:
-7' (инча) 800x480 TFT тъчскрийн екран
-400mhz процесор Samsung АMR (като на PDA смартфоните)
-64mb ram
-DVD, CD, CD\RW, DVD\RW, VCD, MP3, DivX, Jpeg, Mpeg4, Radio RDS.
-GPS(с 2гб мемори карта с карти на цяла Европа) с антена.
-Bluetooth 2.1 поддържа музика през bluetooth.
-mini USB вход за мемори стикове, харддискове
-SD - 2 слота, един за музика, втори за навигация (и други програми)
-iPod конектор
-6 виртуални CD-та. (реално това е 4гб вградена памет, която позволява записването на музиката директно в навигацията) EDIT: Само аудио дискове могат да се копират. Мп3 дискове не стават. Не съм пробвал аудио ДВД-та.
-Вграден аналогов TV тунер + дистанционно.
-2 кабела за музика - един за BOSE колони, втория е за обикновената музика.
-Canbus - пълен контрол от волана (музика, радио.....)
-LCD екрана си работи нормално
Допълнително могат да се закупят: Цифров TV тунер, камера за задно виждане при паркиране, IPAS
http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_Parking_Assist_System, ТPMS
Главно меню:

Радио интерфейс:

Видео ревю (малко импровизирано) Не включва ревю на задна камера и телевизия (ТВ-то не е настроено)
http://www.youtube.com/watch?v=MMGZEq9teNYЗадна камера клипче, паркиране:
http://www.youtube.com/watch?v=PUAvlWe453EДруги клипчета:
http://www.youtube.com/watch?v=KByvk4Ylts8http://www.youtube.com/watch?v=1qpR3fCz ... re=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=HHzw_6xU ... re=related (при мен като включа на задна скорост музиката спира)
Първи впечатления:
Zoom zoom мелодията я няма повече.... За сметка на това има анимирано лого на Мазда. Няма "бийпкаш" звук от управлението на климатика. Явно всички тези системни звуци са били от заводската аудио система. AUX конектора при мен не работи, но техника ми каза, че може да го свърже с навигацията.
Навигацията дойде с 2гб мемори карта с инсталирана
последи версии IGO08 и карти на европа от Август 2010! Всичко директно тръгва, без настройки, без нищо. Все пак, човек може да си инсталира всяка навигация (TomTom, Garmin, всички навигации, които вървят през Windows mobile), само трябва да се промени maplauch.ini файла. Тоест навигацията не е никакъв проблем. Като сложите ключа, докато запалите колата, вече имате GPS сигнал, МИГНОВЕНО! Друга хубава функция е, че ако не изключите навигацията от менюто, а директно извадите ключа с пусната навигация, следващият път програмата тръгва мигновенно. (Винаги, по-всяко време, навсякъде GPS-a е готов) Отделно не искам да дискутирам точността, перфектна е. Екрана е на удобна височина, навигирането и управлението е много лесно (използвал съм GSM-ми, портативни GPS-и). Единственото ОГРОМНО неудобство е, че има някаква функция за музика и нав. прехвърляне, което прекъсва музиката когато навигацията "иска да каже" неящо и това е много дразнещо. Функцията има два режима:
Единия е музика (или др.), навигацията е на екрана.
Втория е навигацията да бъде на заден план (не се показва на екрана), през това време може да се гледа филм и др. неща, а когато навигацията "има нещо да каже" (завой, радар и тнт), тя се показва на екрана за малко и след това екрана се връща на предишният режим.
Едит: С няколко настройки в навигационният софтуер (Igo в моя случай) вече няма никакви прекъсвания. Просто трябва да се заглушат всчики ненужни звуци. Ако се заглуши цялото Igo (Tom Tom, Garmin mobile и тнт) няма никакви прекъсвания.
Навигиране между навигация, музика, радио и тнт. : Това може би е най-важното нещо в едно такова устройство. Интерфейса е удобен и приятен, почти всяка функция и настройка се достига с 1-2 цъквания. Всички режими могат да се управляват от волана чрез SET и стрелките или с бутоните на нав. Песните се сменят от волана, както на фабричната музика. Отделно двата бутна "стрелки" също ги има. Радиото също е удобно, станциите се сменят много бързо и лесно. За повече информация и подробности вижте видеото по-горе. DVD, SD, USB се показват с един тип интерфейс, нещо като експлорер-а на Windows. Като лист със стрелки за скролване. Листа се сортира по дата, което означава, че последните (най-новите) песни на СД картата или USB ще са последни в листа, независимо от името им. Това доста улеснява търсенето. Отделно горе в дясно на екрана има бутон с две стрелки. Aко се натисне този бутон излиза малък прозорец с циферблат. На него може да се набере номер на песен.
Камера за заден ход: Като се включи задна скорост музиката спира, на екрана излиза камерата. Има черти, които показват габарита на автомобила, много са полезни.
Забелязах, че звука прекъсва само ако навигацията е в режим DVD, SD или USB. Когато слушате радио звука се намаля, но не спира при включване на задна скорост.
Звук: Усилватела е много добър, отделно има Dolby декодер и много други кодеки, в крайна сметка качеството и силата на звука са значително по-добри от фабричната уредба, което много ме изненада... Има по-плътен бас, "по-дълбоко" звучи. Dolby surround-a наистина прави съраунд в купето, но е само за гледане на филми, музиката звучи по-добре в стерео режим. Има около 10 настройки на equalizer-a, ако музиката се слуша през DVD, SD или USB не радио, в менюто има десетки настройки (Dolby Pro Logic, Bass boost, Ultra bass (като се включат и двете става непоносимо, баса е невероятно силен), настройки на акустиката, компресори и други)
Bluetooth: Веднъж като се pair-не телефона с навигацията, после само си пускаш блутута на телефона и веднага се свързва. Като е свързан блутуута, на навигацията излиза блутуут икона. Много ми харесва функцията, която ти показва последните номера заедно с имената. Музиката през блутуута е добра и бързо се сменя, няма никакви прекъсвания....
НО забелязах смущения в ниските честоти при слушане на музика от по-стари телефони (може би блутуута на телефона е бил по-стара версия или по-бавен) С моя телефон (2010та) нямам проблеми, но все пак качеството не е толкова добро, колкото от диск или мп3....
Има също още една добра екстра - превключване от навигацията към телефона. Така, ако има хора в колата и не искаш да чуят какво се говори, цъкаш едно копче и разговора се прехвърля на телефона.
Навигацията има вграден микрофон (двоен, за нулиране на фоновия шум)

В червената окръжност, 2те дупчици.
Лошото е, че ако слушате музика през bluetooth-a не можете да сменяте режим-а. Ако го смените музиката спира. Задължително трябва да останете на Bluetooth music екрана.
ТВ:
Аз не съм голям фен на ТВ и не го ползвам често. Въпреки това го пробвах. Засега в България цифровата телевизия е доста зле, сигнала прекъсва доста често. Сигнала не надвишава 40-50 процента дори при хубаво време с директна гледка към ТВ кулата или Копитото. Въпреки това един път бях в голямо задръстване на Владая, тогава качеството и сигнала бяха добри, нямах проблеми с гледането и звука. Тунера не е много добър, но за хубав тунер трябва да отделите поне 300-400лв, което е безсмислено в моя случай. Но ако искате ТВ в колата, скъп тунер е задължителен ако искате хубав сигнал винаги. Иначе постоянно прекъсва, не може да се гледа. Аналоговата телевизия няма смисъл да я коментирам, качеството е ужасно, да не говорим ако сте в движение...
Цена: Значи не мога да дам гаранция, че цената е 100% точна. Тя може да варира. Принципно навигацията е 700$, доставката до България е 80$. Камера за задно виждане е 50$ (инфра червен, невероятно качество, дори вечер), ТВ тунера е 100$, но има други много по-добри. Общо взето всичко излиза около 1400-1500лв (с вскички екстри, само навигацията с доставка е към 1100-1200лв). Същата навигация в Стар Моторс е 3000лв.... Монтажа излиза 160лв и отнема около половин работен ден.
Негативи:
-НЯМА SHUFFLE (RANDOM) ПРИ СЛУШАНЕ, УЖАС! Само при IPOD свързване има.
-хората са си мислели, че с Navi to Music функцията ще улеснят живота на хората, работата е там, че ти къса нервите! Музиката спира внезапно, навигацията си казва репликата и музиката се връща... И като си в града с настроен маршрут, музиката постоянно прекъсва. Поне да бяха оставили опция за изключване (въпреки че има логика в техническото изпълнение) Въпреки това с няколко настройки на навигационния софтуер вече няма никакви прекъсвания!
-Не показва RDS името на малкия LCD екран.
-Навигирането на музиката през CD и SD карти е малко неудобно, все едно си отворил Exploer-a на компютъра. По-лесно е през волана да се управлява музиката. От друга страна може много по-лесно да се навигира (можеш да scroll-ваш стотици песни за секунди (също да им видиш имената), а не да сменяш една след друга...) Свиква след време, аз нямам проблеми вече. От друга гледна точка може да се каже, че е по-добре от фабричната, защото при нея можеш само да сменяш песен след песен или папки, не можеш да скролваш стотици мп3-ки и да намираш по име песента, която искаш... Но това е мое мнение...
-Бордовия часовник не може да се настройва. Бутоните за настройването са на фабричната музика. Въпреки това навигацията си има собствен часовник. Лошото е, че на LCD екрана не може да се показва часовника (освен бордовия, който не може да се сверява). Има вариант за настройка, който е да се откачи акумулатора няколко минути преди 12 часа вечерта и като стане 12 да се закачи. Така като се закачи, часовника ще е рестартиран (тоест ще е на 12 часа или 00ч.). Може би е възможно да се настрои и през OBD порта...
-Няма upgrade на фирмуеъра, то Caska не го upgrade-ват. Но няма бъгове, които да изискват upgrade. Има европейска версия на навигацията CA3641EU, но тя се продава само в Германия и Холандия и цената и е 1500eu, а промените са минимални (интерфейса е в други цветове), отстранени са дребни бъгове, цената е огромна за тези дреболии...
Скоро ще кача и нощно клипче, клипче за задна камера, клипче за MioPocket операционна система, както и още снимки.Снимки:

Камера монтирана:

Камера:

Темата ще бъде подновявана. Ако някой има въпроси, моля да попита.