Реших да ви предупредя, защото знам че не сте много с този двигател в БГ, но тук има доста инфо за двигатели, които са сдали душа заради този филтър. Проблема е че, филтъра е картонен, в смисъл при смяна, сменяш само картона де, после завиваш една пласмасова капачка, която след 20 отвивания и завивания (100 000 км примерно) става доста податлива на пропукване, отделно ако затегнеш повече, картона се усуква и става тя каквато става. Най-често капачката се пропуква, маслото изтича и т.н., в нашия форум има поне 10 случая описани, все за капачката става въпрос.
Наскоро научих за това, като погледнах моята капачка, свят ми се зави, една оръфана отвсякъде, аз използвах чешмеджийски ключ

, сам си сменям маслото, не заради че е по-евтино, но необичам да ми пипат по колата, пък и да знам какво е маслото.
2010 моделите са вече отново с металните филтри след постъпили много оплаквания, Мазда официално не е признала че е допуснала грешка, но примерно има разлика между моделите 2004-2006 и следващите, капачката е по-дебела но пак пласмасова.
Как се коригира това, ами слага се държач на филтъра от мазда 3 2.0 литра и спиш спокоен, конверсията струва 60 $, но си струва наистина парите.
Тук е описано
http://www.mazda3forums.com/index.php?topic=146390.0