Здравейте Колеги,
Тъй като карам този модел автомобил вече 4-та година и имам навъртяни точно 50 хил км, реших да направя нова тема, където мисля първо да събера на едно място предишните си постове в други теми, в които съм споделял информация и какво мисля и постепено да допълвам с нови. Смятам, че това ще бъде полезно за колеги, които се интересуват от модела, чудят се относно покупка и т.н., това ще улесни търсенето на инфо във форума.
И така започвам:
Drum написа:
Тъй като съм чисто нов във форума се чудех как да се похваля с новата си придобивка и мисля, че твоята тема е подходяща. От един месец съм горд собственик на това возило и мога да ти споделя впечатленията си до момента.
Ще започна малко по-отдалеч. Първо да кажа, че това ми е първата Мазда, след като 10 години карах БМВ трета серия дизел 320 и 330 (нали казват, че има значение от какво слизаш и на какво се качваш, като споделяш лични впечатления). Към този модел се ориентирах, след като с жена ми решихме да имаме трето дете и започнах да се оглеждам за големи SUV-та. Започнах от БМВ Х5, минах през Волво ХС90 (все дизели, нали това съм карал), но поради различни съображения се отказах от тях и стигнах до Мазда СХ9. Привлече ме визията на колата. На мен ми харесва и предницата и задницата. Интериора също много ми допада, осен това американските SUV-ове обикновено не се пестят откъм оборудване. Получаваш кожен салон, ел седалки с подгрев, музика BOSE, 20' джанти и други подобни, които правят колата да изглежда добре и човек да се чувства добре в нея. Но основната екстра е пространството. Тази кола има предостатъчно място за шофьора и пасажера. Отзад спокойно слагам три столчета за децата, а напред има достатъчно пространство, така че краката им да не стигат облегалката ми и ме ръгат непрекъснато в гърба. Багажника е ОГРОМЕН. Имам предостатъчно място да събера резервната гума (на нейно място сложих бутилката за газ) огромен куфар 150 л, детска количка и още доста неща. Изобщо багажника се пълни трудно, особено ако не ползваш третият ред седалки.
Въпреки габаритите си, колата се кара изключителни лесно и приятно и в града. Жена ми слезе от Шкода Фелиция и се качи и я подкара с кеф и без притеснение, само с две контролни шофирания в мое присъствие.
Колата е 2010г., моторът е V6 на Форд, 277 конски сили, слага се на F150. Само автоматици са, което за мен е супер удобство, след като 18 години карах само ръчки. Колата е тежка, но въпреки всичко моторът дава достатъчно сила и ряз при изпреварвания дори и пълна с хора и багаж и то на газ. С това няма грижи.
Колата не беше газифицирана, така че се наложи и това упражнение да правя. След доста срещи с различни майстори и разговори с приятели, които карат на газ, реших и сложих газов инжекцион за 1600 лв, дори без мазане на клапаните. Прецених и се доверих на майстора, който си избрах, а по негово мнение това мазане на клапаните нямало особен ефект, но го слагали „за успокоение на клиентите“ ако искат. Каза ми също така, че ефекта с потъването на леглата се получава най-често ако караш често на обороти от 4000 нагоре, т.е. ако си вземеш малолитражка или някоя бегачка. При моя начин на каране колата влиза в тези обороти само при по-рисково изпреварване и на кик даун, което рядко и за кратко. Няма гаранция, че няма да стигна до ремонт, но шансовете значително намаляват при умерено каране. Предварително ми показа и един списък (на BRC) с двигатели, които един вид не са ОК да се газифицират и там пишеше „всички Мазди с двигатели на Форд“, за да съм наясно. Списъка включва и Тойота Ярис, а аз имам приятел с газифицирана такава и навъртяни над 200 хил километра и няма ядове. Така че, всичко зависи от начина на каране и разбира се от късмета
Гаранция няма за нищо. Но ремонти се правят на какво ли не и на дизели и т.н., така че и да стигна до там едва ли е болка за умиране. Просто затворих очите и скочих и за момента съм изключително доволен от покупката си, но тепърва ще видим. Ествствено ако вземеш нов внос газифициран, там става тото, защото нито знаеш реалните киломтери, нито колко е карана на газ.
Гори ми 23-24 литра газ в града и 16-17 извън града при 140 – 150 км/час на магистралата.
Колата е изключително стабилна и вози стегнато, т.е. не клати (нещо заради което се отказах от Volvo).
Това мога да кажа за сега, надявам съм да съм ти бил полезен. Ако имаш въпроси питай, ще се радвам да мога да отговоря.
Поздрави
Drum написа:
На въпроса на vpop за болежки и често срещани проблеми:
Понеже колата я купих от първият и собственик и имам пълна сервизна история в Мазда Варна мога да кажа, че до момента няма нещо, което да се набива като проблем. В момента е на 95к км. Има един блокирал спирачен апарат когато е била на 45к км, който е сменен гаранционно. Всичко останало са консумативи - масло, филтри, накладки, крушки на фаровете (които общо взето се сменят всяка година, тъй като е с активирани дневни светлини и си горят).
В момента ми предстои смяна на дясна кормилна щанга, което с реглажа ще ми струва около 200 лв.
Като цяло добрата новина е, че въпреки че автомобила е предимно за Американския пазар, по-малко за европейския, а в България се броят на пръсти, има избор в резервните части, т.е. не съм принуден да купувам само оригинални, дори мога да избирам между различни страни производители и съответно с различно качество и цена. Така че според сериозността на ремонта и степента на сигурност за автомобила, мога да избирам от оригинал до Турски заместител (да не кажа менте

)
Другото хубаво е, че някои части стават и от СХ7. Например гледам, че като са сменяли накладки са сложили от СХ7.
Т.е. въпреки че колата не е особено разпространена на територията наречена България и вероятно не се намират много части втора употреба за нея има и алтернативни варианти.
Стига съм хвалил

В следващият си пост мисля да споделя и за някои недостатъци, които намирам за леко дразнещи.
Искам на свой ред да задам въпрос: относно регулирането на изпускателните клапани - колко често трябва да се прави? Ако е само когато се наложи как се разбира, че има нужда ?
Поздрави !
Drum написа:
Здравей Колега,
Малко късно се включвам. Надявам се, че питането ти е е все още актуално.
Освен темата, която littlematrix е споделил и в която съм писал впечатления мога да добавя и още вече от опит, както следва:
Автомобилът като цяло е здрав, но си има някои харАктерни особености:
Работа на газ:
до момента върви добре на газ, като след 4-5 донастройки на картата може би вече около година не ми е светвала лампата за check engine. Има обаче осезателна разлика в начина на работа на колата на бензин и газ, което не се изразява като разлика в мощността, а по скоро във времето в което колата реагира при настъпване на педала на газта. Когато е на бензин мотора реагира на момента, а на газ има едно леко замисляне, преди да започне да качва обороти. Замислянето е толкова по-добре изразено, колкото по-рязко е подаването на газ. Говорим разбира се вероятно за части от секундата, но в началото докато се свикне е малко шашкащо. Автомата също работи малко по-мудно на газ. Всичко това може и да е нормално за автомобил с автоматична скоростна кутия пригоден на газ, но го пиша тъй като на мен ми е първи такъв. Относно разхода – няма разлика с това, което съм описал в другата тема, но извън града пада с около 2 до 3 литра при скорост до 120-130.
Спирачна система:
Колата е голяма и тежка и явно предните дискове не са изчислени с достатъчна големина, тъй като се кривят и колата започва характерното притрисане на около 80-60 км/ч при спиране от по-голяма скорост. Поради това, отпред специално не търпи никакви компромиси – иска хубави дискове и хубави накладки (АТЕ поне).
Не знам японците как си мислят, че могат да слагат взаимо-заменяеми дискове на CX7 и CX9 като разликата в габаритите и теглото е осезаема и защо слагат по-големи спирачни дискове отзад, а не отпред. Май има някаква особеност при вграждането на ръчната спирачка и това е причината за по-големите задни дискове и въпреки това е тъпо. Иначе според мен спира не зле и достатъчно безопасно, предвид че максималната и скорост е около 180 км/ч.
Фарове:
Моят екземпляр беше с конвенционални фарове, които не светят особено добре. Към това като прибавим и помътняването на пластмасата отвън – вечер ставаш леко сляп докато шофираш. Решението – избистряне на фарове (150 лв) + защитно фолио (40 лв) + ксенон (160лв) и вече имам Фарове
Кийлес електроника:
При ниски температури под (-5) спира да функционира и колата не се отключва чрез бутоните на дръжките на вратите. Работи нормално обаче с конвенционалния ключ, който върви с чипа. Чипа харчи доста батерия, тъй като заключва вратите всеки път като се отдалечиш на повече от 1,5 -2метра. Изисква смяна на батерията поне веднъж годишно, което става във всяко часовникарско ателие срещу 5-6 лв.
Пасажери:
Не съм сигурен дали важи за целият модел или аз попаднах на такъв екземпляр, но се води 5+1, а не 6+1 места, въпреки че има трети ред с две седалки на него. На практика това означава, че на вторият ред седалки имаш два колана (общо 6 колана за целият автомобил – по два на всеки ред седалки), а средното място се води барче/подлакътник. То няма подглавник и колан. Странното е, че в тавана имаш оставено гнездо за трети колан (7-ми), но то е празно. Добре че поне гнездо са оставили, че успяхме да напаснем и монтираме колан от Мазда 6. Иначе не ми се мисли в какъв филм щях да се вкарам – да купя кола само защото е достатъчно голяма да возя безпроблемно три деца на втори ред, а тя да има два колана …. Цялото упражнение със монтирането на колана и подглавник ми излезе 300 лв.
Климатична система:
Проверявайте и продухвайте поне един път годишно тръбата за отвеждане на водата от климатика. При мен се запуши това лято и понеже имам гумени стелки не разбрах, че имам проблем докато краката на пасажера отпред не потънаха във вода и не започна сериозна миризма на влага. Следва малък филм с понадигане на целият мокет, под който има дебел слой кече, което съхне сравнително трудно и бавно. При мен се наложи и включване на духалка, тъй като се случиха не особено топли дни.
Шибедах:
Както и при климатичната система, проверявайте отводняването на шибедаха. Аз моя не го ползвам (дори не го разбирам това що за екстра е) и не го отварям и въпреки това отводнителният му канал се запуши миналата седмица и прокапа вътре в колата през А колонката на пасажера. Отваря се шибедаха и прочистваш отвора за отводняване с тел и по-твърд кабел.
Гуми:
Когато е на 20 цола размера е специфичен, не е широко разпространен, няма много избор и съответно цената не е ниска. Миналата година купувах зимни гуми и се спрях на Dunlop, който ми стъпа на 408 лв за гумата с монтажа. Алтернативата ми беше Cooper на около 360лв.
Багажник/греди/кутия за багаж:
Ако някога искате да пътувате с хора на третия ред седалки, тогава не ви остава особено много място за багаж и може да решите, че искате да монтирате греди и кутия за багаж на тавана.
ВНИМАНИЕ!!! Греди се продават и се монтират, но разстоянието между тях е на минимум 115 см. Стандартните кутии за багаж (например на Thule) са със захват до 96 см. Понеже и този филм го играх, до колкото си спомням накрая успях да намеря специфична кутия от някаква марка която трябваше да може да се монтира, но не бяха сигурни. Трябваше да се направи поръчка о т чужбина, да дойде и да отида на място в магазина за да се пробва. В крайна сметка се отказах и продадох чисто новите греди, които вече бях купил барабар със старата ми кутия Туле, която имах от предният ми автомобил.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Мисля, че автомобила е задоволителен за парите си и ми върши идеално работата, за която беше закупен, а имено да събира без зор три деца на втори ред и да има много място за багаж и да не е мини ван. Не е супер лукс като добре натоварен немски, но за сметка на това е доста опростен и елементарен (минимум електроника, датчици т.н.), което пази от скъпи ремонти. Струва ми се, че това е цялостна концепция при японците. Например аз много се нервех, „как може да са толкова тъпи“ да не сложат един датчик да ми светне на таблото като ми изгори фар. Спрях да се нервя в момента в който разбрах, че това дава възможност да сложа по-евтин ксенон, който не изисква лъжене на компютъра! Така че едно нещо може да бъде и недостатък, но и предимство в друга ситуация.
Следя пазара на 7 местните SUV-та (който в Европа е доста ограничен), защото ми е интересно и честно казано, ако сега трябва да си сменям автомобила не мога да избера нищо, което да ми предлага нещо повече или по-добро. Тенденцията за намаляване на двигателите от 6 на 4 цилиндъра с турбина и директно впръскване не е вариант, щото няма газифициране това нещо. За това на този етап предпочитам да инвестирам разни суми в този си автомобил.
Надявам се да съм бил полезен с това инфо за кола, която е рядко срещана по нашите ширини.
Поздрави!
[/quote]
Drum написа:
Аз още карам моята и мисля да каярам поне още няколко години. Като цяло съм доволен от автомобила - върши ми много добре работата за която я взех, а имено да возя жена три деца и много багаж. Като всяка кола си има особености, като до сега не съм имал никакви по-големи проблеми. Считам я за надежден автомобил до момента, като държа да подчертая, че моята е купена от 1-ви собственик с пълна сервизна история в Мазда Варна и на 94 хил км. В момента е на 144 хил. При мен основните проблеми идват от слабите ламарини - лесно се драска боята и иска често боядисване; отдолу има едни защитни отржателни ламарини между ауспуха и купето, които са на нитове, които с времето при мен се скъсаха и тази ламарина започна да се влачи и да дрънчи (оправя се не е болка); преди два дни точно сменях тръбите към крайните гърнета, защото ги беше изяла ръждата. Не намерих оригинални, но за 100 лв ми огънаха и ми завариха нови. Повечето неща съм ги описал в постовете си, това което съм сменил и мисля не съм писал беше един маркуч на хидравликата на волана от казанчето на хидравликата към помпата. Понеже е специфичен и с много чупки става само оригинален с почъчка от Мазда излезе ми 150-160 лв.
Друг проблем траен който имах беше, че в краката на пасажера се пълнеше с вода от климатика и при по-сериозен дъжд. Проблема идва от повече боклужи, които влизат през едни отвори около чистачките, влизат под корита и там се затлачват. Трябва да се отвори и да се почисти иначе е досадно със сушенето на килимчето в краката на пасажера. Но това до колкото знам го има при доста други автомобили и там даже е съпътствано с наводняване на модули и още повече проблеми тук няма такава опасност.
По ходова част не съм сменял нищо освен някавки тампони ли беше или накрайници отпред още като я купувах и беше 50 - 60 лв. Гумите са скъпи както съм писал.
Газовата уредба - тази която сложиш първоначално не сработи добре и непрекъснато ми светеше лампата за чек енджин + колата не вървеше добре и много мислеше при рязко подаване на газ на коя предавка да мине. Преди 7-8 месеца намерих един много добър специалист тук във Варна и я смених, като от старата оставих само бутилката и сондата. Сега колата върви уникално - не можеш да разбереш дали работи на газ или на бензин и съм направо щастлив. Добавих и мазане на клапаните, което първоначално не бях сложил. На газ ми гори каквто следва: с 50 литра минавам 200 км изцяло градско тук във Варна; 230 км ако имам и малко извънградско, т.е. смесено и твърдо 300 км изцяло извънградско. Газовота уредба не е маркова мисля, че модел SKY LINE или нещо такова. Тя си е разработка на самия газаджия, който работи съвместно с италианци и поляци. Компютъра е полски.
Колата вози твърдо.
CX9-та е mid size SUV, докато CRV-то и RAV4-ката са в компакт класа и тe уверявам, че това се усеща много ясно като се качиш особено на втория ред седалки и като отвориш багажника, т.е. според мен изобщо не можеш да ги сравняваш
Относно газифицирането - съвсем на скоро правих една сметка, тъй като навъртях точно 50 хил километра откакто я имам. При осреднени цени на бензина и газта съм спестил малко под 7000 лв от това, че я карам на газ. Като сложим, че за двете газови общо инвестирах 3700 лв, съм 3000 лв напред до тук само.
Тъй като автомобила тъкмо стана на 10г и е на 145 хил км, другата седмица имам редовна смяна на масло и филтри и заедно с това ще подменя антифриз, масло скоростна кутия, масло диференциал и раздатка. После ще дам инфо от кое колко е взело и колко ми е струвало.
Толкова за сега, поздрави!